WRITING NOT TYPING
Pledoarie pentru eseul de arhitectură

THOMAS   WEAVER


ediției bilingvă română - engleză

© by Thomas Weaver 2019

Coordonare traducere și prefață: Mihaela Pelteacu

Traducere din limba engleză: Alexandra Purnichescu


Editor: Pro Cultura Publisher 

București, România, 2019

ISBN 978-606-94265-5-5

Limba / Language: română / english

92 pagini / pages

Format / Dimensions: 14 x 23 cm 

Copertă cartonată / Hardcover 

Tipar și legătorie / Printing and binding: Dinasty Books Proeditură și Tipografie, București


CUPRINS / CONTENT

 

Prefață    5                 
Foreword    9                                                                         

Writing not Typing -  
Pledoarie pentru eseul de arhitectură

(versiunea în limba română)    14
Note    43

Writing not Typing    50
Notes    77

Bibliografie / Bibliography    84

Despre autor     90
About the author      91


 

   

LIBRĂRII / BOOKSHOPS

logo_libraria_eminescu.png

   

Despre autor

Thomas Weaver este scriitor de arhitectură, profesor şi editor englez, senior editor responsabil cu realizarea publicațiilor departamentului pentru artă şi arhitectură al MIT Press. A ţinut un număr considerabil de prelegeri academice şi este (alături de Alessandra Ponte şi Laurent Stalder), pe lângă alte numeroase eseuri şi convorbiri publicate, autorul următoarelor cărţi: GOD & CO: François Dallegret Beyond the Bubble (2011), AA Files Conversations (2013), Against Research/Model-maker Grimm (2018) şi (alături de Denise Scott Brown), From Soane to The Strip (2018).

   

Despre  carte

Eseul Writing not Typing (subtitlul în limba română: Pledoarie pentru eseul de arhitectură), face parte dintr-un proiect mai amplu al scriitorului de arhitectură, profesor și editor englez, Thomas Weaver. Este vorba despre un cult al eseului, în care o serie de scrieri ale arhitecților, de la Vitruviu până astăzi, sunt examinate dintr-o perpectivă destul de rar întâlnită, și anume forma prozei și calitatea literară a textelor compuse de fiecare dintre aceștia. Pentru a-și susține ideile, autorul recurge la o construcție sofisticată care se sprijină pe o istorie condensată dar fascinantă a scrierilor de arhitectură care îi au pe arhitecți drept autori. Evocarea încă de la început a figurii marelui scriitor american Truman Capote și a distincției pe care acesta o stabilește între două tipuri de scriere, writing – textul studiat și construit cu atenție, și typing – textul neasumat, așternut mecanic în pagină fără nicio emoție – reprezintă cheia de lectură necesară și, mai mult decât atât, stabilește, fără echivoc standardele literare de referință cu care Weaver lucrează pentru a-și construi pledoaria.

   

Astfel, Writing not Typing, în contextul unei lumi dominate de puterea imaginilor, ne atrage atenția asupra puterii pe care o are cuvântul ce poate crea lumea, poate schimba arhitectura și percepțiile asupra ei, deschizând un drum obligatoriu, pe care arhitecți și editori îl au de făcut împreună, prin cărți și publicații de arhitectură care ar trebui în întregime regândite sau rescrise astfel încât atenția celor care le citesc să fie captată deopotrivă de proză, de frumusețea textului și de idei.

Thomas Weaver "Writing not typing"

Universidad de Navarra, 2018

 

RECENZII / REVIEWS

   

Writing not Typing Pledoarie pentru eseul de arhitectură / arh. Ştefan Ghenciulescu / Zeppelin #157 (primăvară 2020)

Sumarul revistei